menu close menu

Wat is staar

Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt de lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauw van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt ‘staar’ of ‘cataract’ genoemd. Iedereen die ouder wordt, krijgt daarmee te maken. Maar niet iedereen heeft er echt last van. Er zijn verschillende vormen van staar: jeugd staar, staar die ontstaan is door een ziekte of door een beschadiging van het oog, bij een ongeval. De meest voorkomende vorm van staar is ouderdomsstaar. Over deze ouderdomsstaar gaan dit stuk.

 

Behandeling

Ouderdomsstaar is goed te behandelen. Een staaroperatie kan het gezichtvermogen vrijwel volledig herstellen. Bij deze operatie haalt de oogchirurg de troebele lens uit het oog en vervangt deze door een kunstlensje. De oogchirurg opereert altijd maar een oog per operatie. Zo kunt u kort na de operatie alles weer doen. Omdat u nog voldoende zicht heeft door uw niet-geopereerde oog. Deze operaties worden heel regelmatig uitgevoerd. In pinincipe is het risico van complicaties gering maar een bloeding, infectie of netvliesproblemen kan optreden. Ook lukt het soms niet alle lensresten te verwijderen tijdens de operatie. Bij een deel van de patiƫnten kan zogenaamde na-staar optreden, waarbij een geringe troebeling ontstaat die met een laserbehandeling te behandelen is. Ook op zeer hoge leeftijd is de operatie nog goed te ondergaan. Overigens is opereren de enige manier om echt iets te doen aan ouderdomsstaar. Er bestaan geen medicijnen tegen staar.
Na de operatie is het advies de ogen toch nog door een opticien te laten controleren. Door de nieuwe lens is de sterkte veranderdt.

 

Na de operatie

Na de operatie moet uw oog gedruppeld worden. U moet zich daarbij houden aan de voorschriften van de oogarts. Die zal u ook informeren over andere leefregels.

 

Mocht u vragen hebben dan zijn wij van Walter Optiek graag bereid deze te beantwoorden.

 

(bron: folder essilor)

staar

Deel dit:
css.php